Categories
Our Festival 8

Τι έγινε στο Our Festival 8!

Κάτω από τη δροσιά των δέντρων, στο Ευριπίδειο Θέατρο της Ρεματιάς, ένα ακόμα Our Festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία! Η διοργανωτική ομάδα του Our Festival 8 είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις στα χρόνια του Φεστιβάλ και να έρθει σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών | 30 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2022

Κάτω από τη δροσιά των δέντρων, στο Ευριπίδειο Θέατρο της Ρεματιάς, ένα ακόμα Our Festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία! Η διοργανωτική ομάδα του Our Festival 8 είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις στα χρόνια του Φεστιβάλ και να έρθει σε επαφή με σπουδαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με την πολύτιμη στήριξη του δήμου Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Νύχτες Αλληλεγγύης, το Our Festival 8 άνοιξε τα πανιά του στις 30 Αυγούστου 2022 και μέσα σε 6 μέρες μοιράστηκε με το κοινό της Ρεματιάς 22 δράσεις από 130 καλλιτέχνες. Σε αυτήν την γιορτή της τέχνης, το Our Festival 8 έδωσε για άλλη μια χρονιά το στίγμα ενός φεστιβάλ που δημιουργείται από καλλιτέχνες και βάζει στο κέντρο του τον καλλιτέχνη.

Σχεδιάζοντας ήδη τα επόμενα βήματα, η διοργανωτική ομάδα του Our Festival 8 ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους που πλαισίωσαν για άλλη μια χρονιά αυτήν την πρωτοβουλία και σας περιμένει με ανανεωμένη διάθεση στην επόμενή του διοργάνωση!

OUR FESTIVAL 8

Πώς κύλησαν 6 Μέρες με Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, performances, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, video art και για πρώτη φορά με μια εικαστική έκθεση από την Ουκρανία

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησε με την αγαπημένη ομάδα A(r)Ct και το “Μια ασπίδα όνειρα”, μία χοροθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους. Με όπλα το χιούμορ, την ανεμελιά και τη φαντασία, οι Δον Κιχώτες επί σκηνής διεκδίκησαν το δικαίωμα στο όνειρο. Την παράσταση, ακολούθησε ένα διαδραστικό εργαστήριο κίνησης με τους νεαρούς μας φίλους.

Λίγες ώρες αργότερα, η Vasilena Radova και η Panic Button Theatre από την Βουλγαρία παρουσίασαν το “A body thrown at an angle toward the horizon”: Τέσσερις πολύ δυνατές ερμηνείες και μία γυναικεία οπτική του ταξιδιού από τη διάγνωση της επάρατης νόσου μέχρι την επιδίωξη της αλλαγής και την αναζήτηση της ευτυχίας.

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Στο Our Festival 7 θέσαμε τα θεμέλια της αξιοποίησης του ευρύτερου χώρου της Ρεματιάς Χαλανδρίου και στη φετινή διοργάνωση είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους που έλαβε χώρα στο υπέροχο φυσικό τοπίο γύρω από το ρέμα. Με συντονίστρια τη Μαρία Στεφανίδου, τα παιδιά ταξίδεψαν “Από την εικόνα της οθόνης στην εικόνα της φύσης”.

Το ίδιο βράδυ, η μουσική πλημμύρισε το θέατρο της Ρεματιάς. Το άνοιγμα έκανε η Ωριάνα Κατσανικάκη με την ατμοσφαιρική solo performance της στο Inside Out. Αμέσως μετά, ακολούθησαν οι Moon Moth με τον σκληρό, καθηλωτικό τους ήχο και το πρόγραμμα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε με τους απολαυστικούς Playground Theory που μας ταξίδεψαν από τα 60’s μέχρι και σήμερα και από τη Δύση μέχρι την Ανατολή.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Δύο παραστάσεις χορού που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Beyond Access και της δέσμευσης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση σε ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στον χορό παρουσιάστηκαν φέτος στο Our Festival 8. Στο “Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα;” ο Μανώλης Σαριδάκης χόρεψε με τα συναισθήματα και έδωσε στο κοινό μια πρωτότυπη οπτική του πώς μπορεί συχνά να μοιάζει η πραγματικότητα για ένα άτομο στο φάσμα του αυτισμού. Ο Σταύρος Ζαφείρης από την άλλη, παρουσίασε μια σκοτεινή πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων στον “Κάτω κόσμο του έρωτα”.

Οι Ελεάννα Καλαβίτη και Ζήνα Βογιοκαλάκη δημιούργησαν με χιούμορ και εκρηκτικότητα τη δική τους σκηνική γλώσσα μέσα από το “The Code”. O Maximiliano Sanford από τη Βραζιλία και ο Yeinner Chicas από τη Νικαράγουα ισορροπώντας ανάμεσα στον δυναμισμό και την απαλότητα χάρισαν στο κοινό την πιο αφοπλιστικά ειλικρινή παράσταση χορού του Our Festival 8, το Vientre.

Η βραδιά συμπληρώθηκε με την προβολή του “Creation in Isolation” του Finn Nichol από την Ιρλανδία και του “Liquid and Plastic Body 0.0” της A. Isa Araújo από την Πορτογαλία. Οι καλλιτέχνες μίλησαν για το έργο τους στο κοινό, συζήτησαν τις προβληματικές που θέτει η κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης καθώς και της ένταξής της σε ένα οικοσύστημα που ολοένα και αλλάζει.

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Η ομάδα Artika καλωσόρισε τους νεότερους θεατές της Ρεματιάς και μοιράστηκε μαζί τους την ομορφιά του να βγαίνει κανείς έστω και για λίγο εκτός ελέγχου. Ήταν πραγματικά “Μια θαυμάσια μέρα”! Τη σκυτάλη πήραν οι Splish Splash, οι δεξιοτέχνες της παντομίμας, και παρουσίασαν τον ξεκαρδιστικό “mπάτλερ”, μια απεγνωσμένη προσπάθεια ανατροπής της καπιταλιστικής βίας.

Από το βωβό θέατρο βουτήξαμε στον διαπεραστικό, βαθύ ήχο των King García. Με κινηματογραφικές επιρροές και ορχηστρικές ροκ μελωδίες, η μπάντα απογείωσε για τα καλά την τέταρτη βραδιά του Φεστιβάλ Μας.

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Για δεύτερη φορά, οι Maybe A Company και ο αστείρευτος Iñigo García Cantero βρέθηκαν στο Our Festival, αυτήν τη φορά συντονίζοντας ένα εντατικό “Εργαστήρι σωματικής έκφρασης και θεατρικού κλόουν” για εφήβους και νέους.

Ένα χορευτικό ντουέτο μας έφερε σε επαφή με τα δύσκολα συναισθήματα που συνοδεύουν το τέλος μιας σχέσης. Οι Quo Vadis μοιράστηκαν τη δική τους -ενίοτε χιουμοριστική και ενίοτε συγκινητική- εκδοχή ενός “Αποχαιρετισμού” στο Our Festival 8.

Σύντομα, τη σκηνή κάλυψε ένα τεράστιο τραπέζι δείπνου από το οποίο απουσίαζαν οι συνδαιτημόνες. Στην αναμονή τους, οι Mafalda Miranda Jacinto και Ανθή Κουγιά βαρέθηκαν, κατέστρεψαν, επαναστάτησαν, μοιράστηκαν γυμνές αλήθειες και έφυγαν εξαντλημένες αλλά διαφορετικές στο τέλος του σπαρταριστού “Asparagus”.

Μία έρευνα πάνω στον χρόνο και τις συνθήκες που επιβάλλει στα σώματα το Τραγικό Συμβάν παρουσίασαν επί σκηνής η Όλγα Ντέντα και οι συνεργάτες της σε μια live art πειραματική performance. Στο “Greek Precarious Body” το κοινό είχε τη δυνατότητα να πλησιάσει τους performers και να βιώσει από κοντά αυτήν τη μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Η Olena Kayinska από το Lviv της Ουκρανίας παρουσίασε καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ τη συλλογή της με τίτλο “Trauma”. Τα έργα της συνοδεύονταν από αφηγήσεις της ίδιας της καλλιτέχνιδος σε μορφή ηχητικών αρχείων. Η Olena ήταν κοντά μας σε μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό στο τελείωμα του Φεστιβάλ και μοιράστηκε μαζί μας σκέψεις για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία, τη λειτουργία της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρό πολέμου και την οπτική της γύρω από το τι σημαίνει “τραύμα” και πώς φτάνει κανείς στην επούλωσή του.

Με δύο μουσικά σχήματα μπήκαν οι τίτλοι τέλους της φετινής διοργάνωσης: Το Ντιλγκιρούδι, με πολυφωνικά τραγούδια από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και το Αλέντι με μουσικές από τα μήκη και τα πλάτη της Μεσογείου πλημμύρισαν με τον γλυκό, νοσταλγικό τους ήχο το θέατρο της Ρεματιάς. Στο τέλος της βραδιάς, όλοι μαζί βρέθηκαν επί σκηνής σε ένα μεθυστικό, μουσικό γλέντι που σφράγισε με κέφι τη λήξη του Our Festival 8.


Ευχαριστίες OUR FESTIVAL 8

Το Our Festival γεννήθηκε το 2015 για να επιβεβαιώσει τη δύναμη της αλληλεγγύης στην τέχνη. Είναι ένα φεστιβάλ με δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, που έχει ως στόχο τη συνάντηση καλλιτεχνών που προασπίζουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που για άλλη μια χρονιά στήριξαν το όραμά μας και μας απέδειξαν έμπρακτα πως η αλληλεγγύη συμπορεύεται με την δημιουργία και αποτελεί απάντηση σε καιρούς κρίσης.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Δήμο Χαλανδρίου και τους ανθρώπους που εργάζονται στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξη.

Ταυτότητα του OUR FESTIVAL 8

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος

Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Διοργανωτική ομάδα Our Festival 8: Μάρβα Βούλγαρη, Σωτήρης Δούβρης, Πωλίνα Ευαγγέλου, Μαρία Θρασυβουλίδη, Μελίσσα Κωτσάκη, Έλσα Παπέλη, Φάνης Σακελλαρίου, Σοφία Σερέφογλου, Ελεάννα Σταθοπούλου, Χριστίνα Στουραΐτη, Τεό Φοινίδης

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης, Τάσος Νιξαλιάν

Γραφιστική επιμέλεια: REBECCA D3SIGN

Ηχοληψία: Μάνος Γεωργακόπουλος, Νίκος Μπακόλας, Πέτρος Μπακόλας

Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα

Φωτογράφιση: Δημήτρης Μαοφής

Βιντεοσκόπηση: Γιάννης Παπουτσής

Διοργάνωση: Εμείς – Ομάδα συλλογικού πολιτισμού

Το OUR FESTIVAL 8 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 – Νύχτες Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου.