Categories
Our Festival 6

Τι έγινε στο Our Festival 6!

Το Our Festival στην 6η διοργάνωσή του κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες της τόσο ιδιαίτερης αυτής χρονιάς και να αποδείξει ότι η Αλληλεγγύη και η Τέχνη αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντίστασης σε περιόδους κρίσης.

Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 – Νύχτες Αλληλεγγύης

Το Our Festival στην 6η διοργάνωσή του κατάφερε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες της τόσο ιδιαίτερης αυτής χρονιάς και να αποδείξει ότι η Αλληλεγγύη και η Τέχνη αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αντίστασης σε περιόδους κρίσης. 

Μέσα στην πλήρη αβεβαιότητα του lockdown, το Our Festival, αυτή η φθινοπωρινή συνάντηση αλληλέγγυων καλλιτεχνών, χρειάστηκε να υλοποιηθεί πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενταχθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς. Έτσι, σε συνεργασία και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου και σε συνθήκες πρωτόγνωρες για όλους, το Our Festival 6 υλοποιήθηκε φέτος εν μέσω καλοκαιριού!

Χάρη στην δημιουργικότητα και την ευελιξία της διοργανωτικής του ομάδας, αλλά και χάρη στην ανταπόκριση και τη θετική διάθεση των καλλιτεχνών που το πλαισίωσαν, το Our Festival 6, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Τρίτη 28 Ιουλίου έως και την Κυριακή 2 Αυγούστου, συγκεντρώνοντας 2.300 θεατές και τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπονταν από την Πολιτική Προστασία.

Όλες οι εκδηλώσεις του Our Festival 6, που φιλοξενήθηκαν στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020, παρουσιάστηκαν με Ελεύθερη Είσοδο. 

Με τη στήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, η Liminal Access (www.liminal.eu) υποστήριξε με υπηρεσίες προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία οκτώ δράσεις της διοργάνωσης (ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ελληνικούς υπέρτιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους και Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία). 

Έχοντας συγκεντρώσει μαγευτικές στιγμές από έξι ημέρες αφιερωμένες στις Τέχνες και στους ανθρώπους της και έχοντας διευρύνει το ανθρώπινο δυναμικό του Φεστιβάλ Μας, οργανωνόμαστε με την καλύτερη διάθεση για το επόμενο, Our Festival 7. Μέχρι τότε σας ευχόμαστε Καλό Υπόλοιπο Καλοκαιριού!

OUR FESTIVAL 6: πώς κύλησαν 6 Μέρες Γεμάτες Θέατρο, Μουσική, Χορό, Κουκλοθέατρο, Video Art, Παιδικές Παραστάσεις, Εργαστήρια;

Τρίτη, 28 Ιουλίου

Την αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξαν οι Marakaibo Percussion, οι οποίοι παρουσίασαν τη «Μουσική με Ανακυκλώσιμα Υλικά», ένα βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 7-12 ετών, με κεντρικούς θεματικούς άξονες το ρυθμό στη μουσική, την ομαδικότητα, την ανακύκλωση υλικών και τη δημιουργικότητα. Οι μικροί θεατές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες απολαμβάνοντας το μοναδικό αυτό ταξίδι στη χώρα με τις πολλές Μαράκες και καλλιέργησαν στο έπακρο τη φαντασία τους αλλά και την οικολογική τους συνείδηση. Το εργαστήρι ολοκληρώθηκε με μία μοναδική γιορτή μαρακο-μουσικής, που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους!

Στη συνέχεια, η Μαρί Κασσαπιάν και η Ελιάν Ρουμιέ, παρουσίασαν τη χορευτική παράσταση «2 meet», με στόχο την αναζήτηση των ορίων επίδρασης της πολιτιστικής ταυτότητας πάνω στα υποκείμενα σε συνθήκες απομόνωσης από την πηγή της – τη χώρα προέλευσής τους (Αρμενία και Συρία). Με δύο διαφορετικές αφετηρίες αλλά με έναν κοινό προορισμό, κατάφεραν να μοιραστούν με το κοινό την εξερεύνηση του αμαλγάματος που δημιουργείται από τη συνύπαρξη επί σκηνής δύο ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, μέσα από την ένωση δύο ή και τριών διαφορετικών κόσμων. 

Η πρώτη ημέρα του Our Festival, έκλεισε με την θεατρική παράσταση «Όφις και Κρίνο». Ο Χρήστος Θάνος και η Ηρώ Μπέζου παρουσίασαν επί σκηνής το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ταξιδεύοντας τους θεατές σε έναν κόσμο σκοτεινό και ερωτικό. 

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Στη δεύτερη μέρα του Our Festival 6, για πρώτη φορά, η διοργάνωση είχε τη χαρά να φιλοξενήσει μία παράσταση για βρέφη, το «Αβγώ». Η ομάδα IKIRU σε σκηνοθεσία Στέλλας Σερέφογλου, παρουσίασε την τρυφερή ιστορία ενός εμβρύου που προετοιμάζεται να έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο, κατακτώντας τους πιο απαιτητικούς μικρούς θεατές του θεάτρου αλλά και συγκινώντας τους πιο μεγάλους!

Στη συνέχεια, η μουσική κατέκλυσε τη σκηνή του Our Festival 6. Ο Paul Goodman στο σάζι και τη λύρα, με τη συνοδεία του Αλέξη Νόνη στα κρουστά, παρουσίασε τη μουσική παράσταση «Weaving Worlds», προσωπικές του συνθέσεις που συνδυάζουν ήχους των παλαιών τρόπων και οργάνων σε ένα σύγχρονο άκουσμα οργανικής μουσικής. Η φωνή της Κρητικής λύρας συνάντησε το Τούρκικο σάζι σε μία εκρηκτική βραδιά.

Τη σκυτάλη στη μαγευτική μουσική βραδιά της Τετάρτης, παρέλαβε το Συγκρότημα Chrysoula K. & Púrpura, που παρουσίασε υλικό από την πολύμορφη δισκογραφία της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου με τραγούδια κέλτικα, ρεμπέτικα, παραδοσιακά ελληνικά ή και ξενόγλωσσα. Οι θεατές του Φεστιβάλ παρασύρθηκαν σε ένα μουσικό ταξίδι από τις ακτές της Αττικής μέχρι την Αργεντινή και το Αζερμπαϊτζάν.

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στα ύψη, το Our Festival 6 προσέφερε όαση δροσιάς και ψυχαγωγίας στους θεατές που ήρθαν να απολαύσουν Θέατρο και Μουσική. Το πρόγραμμα της τρίτης ημέρας του Φεστιβάλ, ξεκίνησε με το συναρπαστικό έργο «ΚοσκινοΑρμενίζοντας» από το Θέατρο Ανάποδα: μία ιδιαίτερη παράσταση θεάτρου κούκλας και αντικειμένων, εμπνευσμένη από την nonsense ποίηση του Edward Lear.

Στη συνέχεια ακολούθησε μία ξέφρενη jazz και soul-funk, μουσική βραδιά. Στις 21.30 μέσα στο μαγευτικό νυχτερινό τοπίο του Θεάτρου της Ρεματιάς, οι Alone Together Triο μας οδήγησαν στο μοναδικό, ατμοσφαιρικό τους σύμπαν με επιρροές από την κλασική αμερικανική Jazz και το κλασικό jazz ρεπερτόριο, αλλά και μέσα από δικές τους συνθέσεις στα ίδια μουσικά μονοπάτια. Μία ώρα μετά, ανέβηκαν στη σκηνή οι The Soul Peanuts ξεσηκώνοντας το κοινό με τον ασυγκράτητο ήχο τους σε ένα live με πρωτότυπα κομμάτια που κινούνταν ανάμεσα στις Boogaloo και 60’s RnB & jazz-funk συνθέσεις κλασικών organ σχημάτων (όπως Dr. Lonnie Smith, Jimmy Smith, κ.ά.). 

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020

Η 4η ημέρα του Our Festival έφερε άρωμα καθαρά θεατρικό. Στις 17:30, ο Σωτήρης Δούβρης υλοποίησε το πρώτο μέρος του Εργαστηρίου «Υποκριτική και δοσμένες συνθήκες», διερευνώντας το πώς επηρεάζεται ο τρόπος που παίζουμε ανάλογα με τις συνθήκες που μας δίνει το έργο και ο συγγραφέας.

Στις 20.30, η ομάδα MayBe A Company παρουσίασε την κωμική παράσταση Trés Sure. Δύο πολύ ιδιαίτεροι κλόουν μάς πρόσφεραν ένα θέαμα άνευ προηγουμένου στην  προσπάθειά τους να καθαρίσουν τη σκηνή. Μια προσπάθεια που στέφθηκε από απόλυτη αποτυχία, αλλά έκανε μικρούς και μεγάλους θεατές να γελάσουν με την ψυχή τους. 

Η βραδιά έκλεισε με την ομάδα HashArt theater group που μας σύστησε μέσα από την παράσταση «Αντιγόνη – αυτό τουλάχιστον το μπορώ», τη δική της εκδοχή για την Αντιγόνη, μία ηρωίδα που είναι τραγική, όχι γιατί θα πεθάνει, αλλά γιατί δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία των γεγονότων, μια γυναίκα που επαναστατεί απέναντι σε έναν κόσμο που δεν την αφήνει να ζήσει ανθρώπινα. 

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020

Το Our Festival 6 υποδέχτηκε τον Αύγουστο με θέατρο και χορό! Το απογευματινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε με το δεύτερο και τελευταίο μέρος του Εργαστηρίου «Υποκριτική και Δοσμένες Συνθήκες» από το Σωτήρη Δούβρη στον δροσερό χώρο του κυλικείου, κάτω από τις φυλλωσιές. 

Στην κεντρική σκηνή στις 21.00, η Ντέμη Παπαθανασίου παρουσίασε τη συγκινητική και περισσότερο επίκαιρη από ποτέ χορευτική της παράσταση «[New] Horizons». Αμέσως μετά, η Ζωή Ευσταθίου και η Θέμις Χατζή εξερεύνησαν τη λειτουργία του Άλλου και τη σημασία της παρουσίας του στην αναζήτηση της προσωπικής ανεξαρτησίας μέσα από το έργο «We find each other in the plenum».

 Στην «Ελεγεία για έναν παράλογο κόσμο» της Βίκυς Αδάμου, βυθιστήκαμε στα απύθμενα πεδία των ανθρώπινων σχέσεων, στα στοιχεία εκείνα που κάνουν τη συνύπαρξη μία καθημερινή πρόκληση αλλά και ένα καθοριστικό έναυσμα για αλλαγή: με λίγα λόγια, ήρθαμε σε επαφή με τον Παράλογο, αλλά και τόσο μαγευτικό κόσμο του Ιονέσκο. 

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020

Universe217

Η τελευταία μέρα του Our Festival 6 γιορτάστηκε με θέατρο και μουσική!  Η θεατρική Ομάδα Roswitha παρουσίασε «Το Τάβλι» του Δ. Κεχαΐδη, δίνοντας μία διαφορετική ματιά σε ένα γνωστό και αγαπημένο έργο. Aπό την αθηναϊκή αυλή του ’72 μεταφερόμαστε στα καφενεία του 2020, όπου ένα δίδυμο «κλόουν» λαϊκών ανδρών παίρνει φωτιά καταστρώνοντας το σχέδιο που -όπως πιστεύουν- θα τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολούθησε μία δυνατή μουσική γιορτή που απογείωσε το κλείσιμο του φετινού Φεστιβάλ. Στις 22.00 ανέβηκαν επί σκηνής, οι Desert Monks, παρουσιάζοντας τραγούδια από το πρώτο και το δεύτερο, επερχόμενο άλμπουμ τους. Ακολούθησαν οι Universe217, ένα από τα πιο δραστήρια συγκροτήματα στο χώρο του σκληρού ήχου στην Ελλάδα, με ένα live rock & metal που θα μας μείνει αξέχαστο.

BALKANIKO

Καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο χώρο του κυλικείου, η ομάδα Balkaniko μοιράστηκε με το κοινό του Our Festival 6  τη δουλειά της στο χώρο του Video Art μέσα από τις προβολές των: «Gasp 2010» (Nora Adwan), “In between space” (βίντεο εμπνευσμένο και βασισμένο στο φωτογραφικό υλικό της Αθανασίας Παναγέα, με μουσική επένδυση από ηχογραφήσεις πεδίου (field recordings) της Άννα-Μαρίας Ράμμου και «Mutation» (Μαρία Ζέυλαν Κανέλλου). 

Ευχαριστίες OUR FESTIVAL 6

Το Our Festival γεννήθηκε το 2015 για να επιβεβαιώσει τη δύναμη της αλληλεγγύης στην τέχνη. Είναι ένα φεστιβάλ με δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, που έχει ως στόχο τη συνάντηση καλλιτεχνών που προασπίζουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που και αυτή τη χρονιά μας απέδειξαν ότι το όραμά μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ευχαριστούμε, τέλος, τον Δήμο Χαλανδρίου και τους ανθρώπους που εργάζονται στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξη.

Η Ομάδα

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος

Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ

Διοργάνωση Our Fesival 6: Νάντια Περιστεροπούλου, Μαρία Θρασυβουλίδη, Μελίσσα Κωτσάκη, Χριστίνα Στουραΐτη, Νίκος Αξιώτης, Ελισσαίος Βλάχος, Μάρβα Βούλγαρη, Τεό Φοινίδης, Σοφία Σερέφογλου, Έλσα Παπέλη, Θεοδώρα Αθανασίου, Πέτρος Ζορμπάς, Ευαγγελία Σταύρου.

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης

Γραφιστική επιμέλεια: Πάνος Κασιάρης

Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ροκάνι

Υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal Access – www.liminal.eu 

Ηχοληψία: Μάνος Γεωργακόπουλος, Νίκος Μπακόλας, Πέτρος Μπακόλας

Ηχογράφηση υλικού επικοινωνίας: Basement Productions

Φωτογραφίες: Άντζυ Χούντα

Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα

Διοργάνωση: Εμείς – Ομάδα συλλογικού πολιτισμού

Το OUR FESTIVAL πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020

 – Νύχτες Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου.

Φωτογραφίες: Άντζυ Χούντα