
Συνάντηση Αλληλέγγυων Καλλιτεχνών | 26 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2021
Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης

Το Our Festival ήταν για 7η συνεχή χρονιά κοντά στο κοινό της Αθήνας και δίπλα στους δημιουργούς της καλλιτεχνικής κοινότητας με μία γιορτή των τεχνών και του πολιτισμού στο κατάφυτο θέατρο της Ρεματιάς Χαλανδρίου. Για άλλη μια φορά, η Αλληλεγγύη και η Τέχνη συμπορεύτηκαν δίνοντας βήμα στους καλλιτέχνες να εμφανιστούν ξανά επί σκηνής μετά από μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις.
Σε συνεργασία και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, το Our Festival 7 υλοποιήθηκε και πάλι εν μέσω καλοκαιριού, προσφέροντας στο κοινό μια ανάσα δροσιάς. Στην 7η του διοργάνωση, το Φεστιβάλ μας κατάφερε να είναι καινοτόμο σε δύο σημεία: για πρώτη φορά, φιλοξένησε δράσεις από το εξωτερικό ανοίγοντας τον διάλογο με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα και επίσης για πρώτη φορά, άπλωσε τις δράσεις του στον ευρύτερο χώρο της Ρεματιάς, αξιοποιώντας δημιουργικά τον δημόσιο χώρο εν μέσω πανδημίας.
Από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η διοργανωτική ομάδα του Our Festival 7 προσκάλεσε 92 καλλιτέχνες να παρουσιάσουν 22 δράσεις σε 2000 θεατές τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπονταν από την Πολιτική Προστασία. Για 7 ημέρες, το Χαλάνδρι πλημμύρισε με μουσική, θέατρο, χορό, Video Art, εργαστήρια και παραστάσεις για παιδιά. Όλες οι εκδηλώσεις του Our Festival 7, που φιλοξενήθηκαν στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021, παρουσιάστηκαν με Ελεύθερη Είσοδο.
Ο πολιτιστικός οργανισμός liminal υποστήριξε με υπηρεσίες προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία τέσσερις δράσεις της διοργάνωσης (ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, Ελληνικούς υπέρτιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους και Ακουστική Περιγραφή για άτομα με οπτική αναπηρία).
Πιο δεμένη από ποτέ και με πολλή όρεξη να υποδεχτεί όσα έρχονται, η διοργανωτική ομάδα του Our Festival έχει ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζει τα επόμενα βήματα και να βάζει τα θεμέλια για το 8ο Our Festival! Μέχρι τότε, σας εύχεται καλό φθινόπωρο!
OUR FESTIVAL 7: πώς κύλησαν 6 Μέρες Γεμάτες Θέατρο, Μουσική, Χορό, Video Art, Παιδικές Παραστάσεις, Εργαστήρια.
Δευτέρα, 26 Ιουλίου
Για πρώτη φορά στα χρονικά του Our Festival, το κοινό είχε την δυνατότητα να απολαύσει το υπέροχο τοπίο της Ρεματιάς μέσα από το Ηχοτοπίο άσκοπης μετακίνησης – “Reinventing Exoticism” της Μελίσσας Κωτσάκη. Το Ηχοτοπίο ήταν διαθέσιμο για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων καθημερινά δίνοντας ένα νέο νόημα στη “μετακίνηση” και μάλιστα την άσκοπη, μία έννοια που μας προβλημάτισε ιδιαιτέρως μέσα σε αυτήν τη χρονιά.
Τη σκυτάλη πήρε το πρώτο εργαστήριο για παιδιά του Our Festival 7, Διάφανο χρώμα σε ένα φανταστικό τοπίο από τη Μικρή Ουτοπία, επίσης σε διάλογο με τον δημόσιο χώρο. Εδώ, πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά που κλήθηκαν να ζωγραφίσουν το δικό τους δάσος πάνω στο υπάρχον δάσος. Το αποτέλεσμα του έργου τους συνόδευσε το Φεστιβάλ μας σε όλες τις υπόλοιπες μέρες προσθέτοντας πολύχρωμες πινελιές στο τοπίο.
Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με μία ακόμη δράση για το παιδικό κοινό, το Μίλα και Σουτ από την Ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ. Συνδυάζοντας τα θεατρικά μέσα με τη χρήση κούκλας και τη ζωντανή μουσική, οι ηθοποιοί μοιράστηκαν μαζί μας μία υπέροχη ιστορία για τη σημασία του ήχου και της παύσης.

Τρίτη, 27 Ιουλίου
Η δεύτερη μέρα του Our Festival 7 άνοιξε με μία εικαστική σωματική performance που μίλησε με τρόπο αλληγορικό για τη σχέση μας με τον Ανοίκειο. Το Homeward του Φάνη Σακελλαρίου μας μετέφερε σε μία σκοτεινή μελλοντική δυστοπία, όπου το ανθρώπινο είδος έχει αφανιστεί και το νέο είδος στέκεται υπόλογο για τις επιλογές του.
Το The flight from feeling σε χορογραφία της Πωλίνας Ευαγγέλου εξερεύνησε τα όρια μεταξύ του προσωπικού και του κοινωνικού χώρου, της ύπαρξης ως συνύπαρξης και της κοινωνίας ως μοχλού ανάπτυξης των ανθρώπινων δυνατοτήτων αλλά και ως φυλακής μέσω του ετεροκαθορισμού.
Με μία παράσταση σωματικού θεάτρου από την ομάδα A(r)CT σε σκηνοθεσία Ελένης Παπαϊωάννου έκλεισε η δεύτερη μέρα. Στο Κοίτα, Ανθρωπάκο, εμπνευσμένο από το έργο του Βίλχελμ Ράιχ “Άκου, ανθρωπάκο”, οι τρεις χορευτές ήρθαν αντιμέτωποι με την ηθική κατάπτωση του είδους και αναμετρήθηκαν με τα όρια της ελευθερίας τους και την πιθανότητα να επιτύχουν την υπέρβαση.

Τετάρτη, 28 Ιουλίου
Για πρώτη φορά στο Our Festival φιλοξενήθηκε ένα διήμερο εργαστήριο για άτομα άνω των 60 από τις Ν. Κατή, Δ. Μιτσιάλη και Δ. Σκέμπη. Το Φτου ξελευθερία! Για όλους; απευθύνθηκε σε μία ηλικιακή ομάδα που βίωσε σημαντικούς περιορισμούς το προηγούμενο διάστημα και επιδίωξε να της δώσει την δυνατότητα να επανακτήσει τον «χαμένο» χώρο επικοινωνίας.
Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη μουσική. Η βραδιά ξεκίνησε με την εμφάνιση των Dance with Invisible Partners που μοιράστηκαν με το κοινό κομμάτια από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Μετά τις νότες της σκοτεινής ποπ των dwip ακολούθησαν οι μεθυστικοί Marva Von Theo που μας ταξίδεψαν από τη φωτεινή electropop μέχρι την ονειρική darksynth. Για το τέλος, καθηλωτικά ατμοσφαιρικοί, οι Τεφλόν παρουσίασαν μετά από δύο χρόνια απουσίας τους κομμάτια από όλη τους τη δισκογραφία γιορτάζοντας μαζί με το κοινό του Our Festival 7 την επιστροφή των καλλιτεχνών στις σκηνές.
Οι συναυλίες της ημέρας ήταν προσβάσιμες για Κωφούς/ές και Βαρήκοους/ες με υποτιτλισμό (SDH) από τη liminal.

Πέμπτη, 29 Ιουλίου
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου, η Life After Death Theatre Company, μέσα από την διαδραστική παράσταση Ανδρόγυνο-μια στερεοτυπική φάρσα από κουρασμένες λέξεις, ακροβατώντας ανάμεσα στο χιούμορ και στη σκληρή ειρωνεία, έγειρε ερωτήματα σε σχέση με τη συμβίωση των ζευγαριών, τα επαναλαμβανόμενα στερεότυπα στις σχέσεις και τις συνθήκες εκείνες που τροφοδοτούν τελικά την έμφυλη βία.
Με την πρώτη δράση από το εξωτερικό έκλεισε το πρόγραμμα της Πέμπτης, το The spaces we hold, ένα video art από Γερμανία. Μετά την προβολή, οι 3 in Resonance σε ζωντανή αναμετάδοση, μίλησαν για το τι τις ενέπνευσε για την δημιουργία του βίντεο και συζήτησαν με τους θεατές τις συνθήκες δημιουργίας στη Γερμανία εν μέσω πανδημίας.

Παρασκευή, 30 Ιουλίου
Η Γιώτα Πεκλάρη και οι PLAYGROUND for the arts εμψύχωσαν μία ομάδα από άτομα με και χωρίς ακουστική ή οπτική αναπηρία μέσα από το CONNECTING BODY χρησιμοποιώντας εργαλεία του body music προκειμένου να παραγάγουν μουσική και να επικοινωνήσουν μέσα από τον ήχο.
Μέσα από τα σώματα και τις φωνές των ηθοποιών, οι ΠάρΩδοι μας ταξίδεψαν σε ανέκδοτες ιστορίες, μελωδίες και ηχοτοπία. Με ζωντανή μουσική επί σκηνής από νανουρίσματα και μοιρολόγια, αλλά και απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από ηθοποιό της παράστασης, η Αποθυμιά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η παράσταση Του Νεκρού Αδερφού από τη Θεσσαλονίκη: ένας μύθος διαβαλκανικός που δια χειρός της Εύης Σαρμή και της ART IN PROGRESS απογειώθηκε και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές του Our Festival 7.

Σάββατο, 31 Ιουλίου
Την προτελευταία μέρα του Φεστιβάλ μας, φιλοξενήθηκε η παράσταση σωματικού θεάτρου Today is Now από την Ισπανία και τους ConClave Theater. Τέσσερις άνδρες αναμετρήθηκαν μέχρι τέλους για την επικράτηση στον εργασιακό χώρο της καπιταλιστικής κοινωνίας.
Η βραδιά έκλεισε με δύο συναυλίες, οι Lust Call με soul-funk διάθεση και ξεσηκωτική ενέργεια έδωσαν τη σκυτάλη στους Third Eye Bizarre στο πιο ρυθμικό και απογειωτικό hip hop live του Our Festival 7.

Κυριακή, 1 Αυγούστου
Με την καθοδήγηση της Ελεάννας Σταθοπούλου και των Mind The Gap, τα παιδιά κατασκεύασαν χρησιμοποιώντας απλά υλικά τις δικές τους μικρές θεατρικές σκηνές στο εργαστήριο Ένα κουτάκι θέατρο, το απόγευμα της Κυριακής.
Οι Ancoretto Ensemble καλωσόρισαν το κοινό της Ρεματιάς παίζοντας Τα τραγούδια της πόλης από λιμάνι σε λιμάνι με λάφτα, μπουλγαρί, κιθάρα και μπουζούκι. Από τη Θεσσαλονίκη κατέφθασαν οι εκρηκτικές Stringless, το γυναικείο πολυφωνικό συγκρότημα που σε ένα live acapella μάγεψε το ακροατήριό του. Το Φεστιβάλ μας έκλεισε τη φετινή του διοργάνωση με το East-west wanderings harmonies and grooves των Αlonisma, ένα σχήμα από την Ιταλία και την Ελλάδα, με την guest συμμετοχή του εξαιρετικού πιανίστα Alexis Bajot-Nercessian από τη Γαλλία.
Ευχαριστίες OUR FESTIVAL 7
Το Our Festival γεννήθηκε το 2015 για να επιβεβαιώσει τη δύναμη της αλληλεγγύης στην τέχνη. Είναι ένα φεστιβάλ με δράσεις από όλο το φάσμα των τεχνών, που έχει ως στόχο τη συνάντηση καλλιτεχνών που προασπίζουν έμπρακτα την έννοια της αλληλεγγύης.
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες που και αυτή τη χρονιά μας απέδειξαν ότι το όραμά μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.
Ευχαριστούμε, τέλος, τον Δήμο Χαλανδρίου και τους ανθρώπους που εργάζονται στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς για την άψογη συνεργασία και την πολύτιμη υποστήριξη.
Ταυτότητα του OUR FESTIVAL 7
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Θάνος
Διεύθυνση παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Διοργανωτική ομάδα Our Festival 7: Θεοδώρα Αθανασίου, Νίκος Αξιώτης, Ελισσαίος Βλάχος, Μάρβα Βούλγαρη, Σωτήρης Δούβρης, Μαρία Θρασυβουλίδη, Μελίσσα Κωτσάκη, Έλσα Παπέλη, Νάντια Περιστεροπούλου, Σοφία Σερέφογλου, Ελεάννα Σταθοπούλου, Χριστίνα Στουραΐτη, Δήμητρα Σύρου, Τεό Φοινίδης
Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Μπεθάνης, Τάσος Νιξαλιάν
Γραφιστική επιμέλεια: REBECCA D3SIGN
Κατασκευή σκηνικού χώρου: Ροκάνι
Υπηρεσίες προσβασιμότητας: Liminal Access
Ηχοληψία: Μάνος Γεωργακόπουλος, Νίκος Μπακόλας, Πέτρος Μπακόλας
Ηχογράφηση υλικού επικοινωνίας: Basement Productions
Επικοινωνία: Γεωργία Ζούμπα
Φωτογράφιση: Δημήτρης Μαοφής
Βιντεοσκόπηση: Γιάννης Παπουτσής
Διοργάνωση: Εμείς – Ομάδα συλλογικού πολιτισμού
Περισσότερες πληροφορίες: https://emeis.net.gr/our-festival/
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας: www.liminal.eu
Το OUR FESTIVAL 7 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 – Νύχτες Αλληλεγγύης του Δήμου Χαλανδρίου.


One reply on “Τι έγινε στο Our Festival 7!”
[…] Δείτε τι έγινε στο Our Festival 7 εδώ! […]
LikeLike