Αντιγόνη – αυτό τουλάχιστον το μπορώ | HashArt theater group 

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 22:00 | Θέατρο | Αυτός ο κόσμος της απάτης, της διαφθοράς, της λεηλασίας είναι έργο των ανθρώπων και όσοι τολμούν να του αντισταθούν βρίσκονται στο έλεος μιας απόλυτης και ανελέητης εξουσίας. Αυτή η Αντιγόνη είναι τραγική όχι γιατί θα πεθάνει, αλλά γιατί δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία των γεγονότων.

Παρασκευή 31 Ιουλίου, 22:00 | Θέατρο |

Αυτός ο κόσμος της απάτης, της διαφθοράς, της λεηλασίας είναι έργο των ανθρώπων και όσοι τολμούν να του αντισταθούν βρίσκονται στο έλεος μιας απόλυτης και ανελέητης εξουσίας. Αυτή η Αντιγόνη είναι τραγική όχι γιατί θα πεθάνει, αλλά γιατί δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία των γεγονότων. Η λύτρωση είναι ανέφικτη, αλλά το μήνυμα είναι σαφές και διαρκές. Επαναστατεί επειδή ασφυκτιά σε έναν κόσμο που δεν την αφήνει να ζήσει ανθρώπινα. Αρνείται όχι απλά να υποταχτεί στην εξουσία, αλλά και να παίξει το παιχνίδι της, να γίνει μέρος ενός σάπιου συστήματος. Η νεότητα και το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνία σε σημείο μηδέν.

H Αντιγόνη σήμερα, από μια μεριά, λειτουργεί σαν ένα μνημείο. Είναι μια αξεπέραστη τραγωδία που μιλάει και θα μιλάει σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μια στοιχειώδη γνώση και αποδοχή της δημοκρατίας ως ένα δίκαιο πολίτευμα. Από την άλλη μεριά, σε μαύρες περιόδους βαθύτατου εκφασισμού που πλησιάζουν εφιαλτικά πια, είναι ήδη στην Ευρώπη, πολλά από τα θέματα που τίθενται στην Αντιγόνη δεν είναι καθόλου αυτονόητα, όπως για παράδειγμα, αν ο άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αντιδράσει σε αυτό που θεωρεί άδικο ή είναι τελεσίδικα υπόδουλος σε κάθε μορφής οικονομικής και ολιγαρχικής εξουσίας. Η παράσταση  διερευνά αυτές ακριβώς τις αντιθέσεις και τις συνεπακόλουθες συγκρούσεις που φέρνουν και, με αυτόν τον τρόπο, νιώθουμε πως είναι “επικίνδυνα” επίκαιρη.

*Με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ελληνικούς υπέρτιτλους για Κωφούς και Βαρήκοους.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάρας

Δραματουργία: HASHART THEATER GROYP

Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Γιώργος Λυντζέρης

Φωτιστής: Παναγιώτης Μανούσης

Χορογράφος: Φώτης Νικολάου

Μουσική σύνθεση: Αρχοντούλα Μαρούση

Ηθοποιοί: Ηλέκτρα Κομνηνίδου, Ελένη Κουταλώνη, Σταύρος Λιλικάκης,  Τρύφων Μπάρκας

Διάρκεια: 85’

Links

https://tinyurl.com/y9uo3k64