Χοηφόροι | Φαναριώτη Ειρήνη

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019 20:00 | Θέατρο | Η ομάδα Terre de Semis, μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις, Μεγάλοι Δρόμοι, Ο κύριος του Τζακ, Το κορίτσι του Λυκου και Monaksxá (a lonely planet), έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο.

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2019 20:00 | Θέατρο |

Η ομάδα Terre de Semis, μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις, Μεγάλοι Δρόμοι, Ο κύριος του Τζακ, Το κορίτσι του Λυκου και Monaksxá (a lonely planet), έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο. Έχοντας ήδη ασχοληθεί σε βάθος, σε προηγούμενες παραγωγές της, με τις τεχνικές της αφήγησης και την αναπαράσταση σε μορφή χορικών, αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τον πυρήνα και την αφετηρία του Θεάτρου και της έννοιας του Χορού. Ο τελευταίος εκπροσωπείται από το σύνολο των ηθοποιών/αφηγητών που θα καλούνται σε διάφορους αριθμητικούς συνδυασμούς να μας αφηγηθούν την ιστορία (μονοφωνικά ή πολυφωνικά) σε μια μορφή τελετουργίας, που προετοιμάζει το θεατή για το μεγάλο συμβάν. Θα αποτελέσει το σύνολο των πολιτών που ποθούν να αναβιώσουν την ιστορία μιας πόλης που βουλιάζει στην αδικία και της έλευσης του Ορέστη που θα διαλύσει και θα επανιδρύσει την τάξη. Ως μικρογραφία της κοινωνίας, η οικογένεια, τίθεται στο μέσον της έρευνας, ενώ οι σχέσεις και η αλληλεπίδραση των μελών της αποτελούν ζητήματα που η ομάδα καλείται να αναμετρηθεί.

ΧΟΗΦΟΡΕΣ<χοή και φέρω, αυτές που φέρουν τιμές στο νεκρό.

Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τραγωδία του Αισχύλου στην τριλογία, Ορέστεια. Ο τίτλος του έργου αφορά το Χορό και πάνω σ’αυτή τη δυναμική του συνόλου στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτείας. Η συλλογικότητα και όλα αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί όταν είμαστε μαζί. Η θέση του έργου στην τριλογία, στο μέσον: έπεται ενός σπουδαίου συμβάντος, της δολοφονίας του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και προηγείται της καταδίωξης του Ορέστη από τις Ερινύες. Είναι ένα έργο με παρελθόν και μέλλον. Στοιχεία που συνάδουν με την ίδια τη φύση του ανθρώπου/πολίτη, που προηγείται και έπεται άλλων, αναρωτούμενος ποια είναι τελικά η δική του θέση στην Ιστορία. Προσδοκά την ανατροπή της τάξης της ανομίας και θρηνεί για τη γενιά που χάθηκε και χάνεται.

«Κανείς από τους ανθρώπους δε θα περάσει τη ζωή του για πάντα σώος και ατιμώρητος. Το ένα βάσανο είναι εδώ,το άλλο θα έρθει ».

Ποιος χρησμός, ποια δύναμη είναι ικανή να οπλίσει το χέρι ενός παιδιού ενάντια στο γονιό του;

Ο Ορέστης, καταφθάνει ως σωτήρας του οίκου, αποφασισμένος να τιμωρήσει το φόνο του πατέρα του, με εντολή του Απόλλωνα. Θα υποφέρει όμως από το βάρος της μητρικής εξόντωσης. Θα επικαλεστεί το Θείο Δίκαιο.

Τη στήριξή του, ζητά εξαρχής κι ο Χορός, με τον ερχομό του σωτήρα και την ελπίδα του για μια αλλαγή.

Ποιά είναι η ευθύνη του συνόλου σε μια πόλη που βουλιάζει στην αδικία; Θα καταφέρει ο Ορέστης να διαλύσει και θα επανιδρύσει την τάξη ή μια τέτοια πράξη θα τον φέρει αντιμέτωπο με μεγαλύτερα δεινά;

Η ομάδα Terre de Semis,μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις,Μεγάλοι Δρόμοι,Ο κύριος του Τζακ,Το κορίτσι του Λυκου και Monaksxá(a lonely planet),έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα αρχαίο κείμενο.Έχοντας ήδη ασχοληθεί σε βάθος,σε προηγούμενες παραγωγές της,με τις τεχνικές της αφήγησης και την αναπαράσταση σε μορφή χορικών,αυτή τη φορά έρχεται αντιμέτωπη με τον πυρήνα και την αφετηρία του Θεάτρου και της έννοιας του Χορού.Ο τελευταίος εκπροσωπείται από το σύνολο των ηθοποιών/αφηγητών που θα καλούνται σε διάφορους αριθμητικούς συνδυασμούς να μας αφηγηθούν την ιστορία(μονοφωνικά ή πολυφωνικά) σε μια μορφή τελετουργίας,που προετοιμάζει το θεατή για το μεγάλο συμβάν.Θα αποτελέσει το σύνολο των πολιτών που ποθούν να αναβιώσουν την ιστορία μιας πόλης που βουλιάζει στην αδικία και της έλευσης του Ορέστη που θα διαλύσει και θα επανιδρύσει την τάξη. Ως μικρογραφία της κοινωνίας,η οικογένεια,τίθεται στο μέσον της έρευνας,ενώ οι σχέσεις και η αλληλεπίδραση των μελών της αποτελούν ζητήματα που η ομάδα καλείται να αναμετρηθεί.

Όλοι οι πολίτες,εξόριστοι,στους δρόμους,υποτάσσονται σε μια αλόγιστη εξουσία.Οι ηθοποιοί/αφηγητές σκυταλοδρόμοι σε έναν αγώνα στη μέση του χρονικού πουθενά.”Ζωντανή Ακουστική Περιγραφή: Κερασία ΜιχαλοπούλουΤιτλισμός για Κωφούς και Βαρήκοους: Κερασία Μιχαλοπούλου, Γρηγόρης ΣταθόπουλοςΤαυτόχρονη Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ.: Μυρτώ Γκανούρη

Facebook Link: https://www.facebook.com/terredesemis/ 

Συντελεστές

Μετάφραση:Νίκος Ζιώγας

Διασκευή:Ειρήνη Φαναριώτη,Ομάδα Terre de Semis

Σκηνοθεσία:Ειρήνη Φαναριώτη

Σχεδιασμός φωτισμών:Αλέκος Αναστασίου

Σκηνικά/Κοστούμια:Δήμητρα Λιάκουρα

Βίντεο προβολή:Βασίλης Αντωνόπουλος,Angelica Aufrais

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση:Γιώργος Πούλιος

Κίνηση ηθοποιών:Μαργαρίτα Τρίκκα

Βοηθός σκηνοθέτη:Παρασκευή Λυπημένου

Παίζουν:Λάζαρος Βαρτάνης,Άρης Λάσκος,Δήμητρα Μητροπούλου,Ειρήνη Φαναριώτη

Συμμετέχει η Αμαλία Μουτούση (βίντεο προβολή)

Διάρκεια: 60′