Έχουν τα ρομπότ συναισθήματα; | Μανώλης Σαριδάκης

Σε έναν χώρο πλυμμηρισμένο από μπλε νέον φωτισμό που θυμίζει ντίσκο, οχτώ άνθρωποι μοιάζουν να χορεύουν. Άλλοι όρθιοι, άλλοι σε αναπηρικά αμαξίδια με στολές που παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν να έχουν παραδοθεί στον ρυθμό της μουσικής.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, 20:00 | Xορός |

“Η παράσταση που θα δείτε έχει σχέση με τα ρομπότ. Επέλεξα αυτό το θέμα, επειδή καμιά φορά νιώθω κι εγώ σαν ρομπότ. Πήρα μια συνέντευξη και έκανα έρευνα για να μάθω για τα ρομπότ. Πώς κινούνται και πώς βοηθάνε τους ανθρώπους; Είχα κάποια ερωτήματα: Έχουν τα ρομπότ μηχανική καρδιά; Το μυαλό των ρομπότ είναι ίδιο με το μυαλό των ανθρώπων; Τα ρομπότ κάνουν δουλειές χωρίς να βαριούνται; Τα ρομπότ κάνουν ό,τι θέλουν εκείνα ή ό,τι θέλει ο άνθρωπος; Ελπίζω να νιώσετε χαρούμενοι όταν δείτε την παράστασή μου.”

Το έργο του Μανώλη Σαριδάκη, μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο ONC9 (9th Onassis New Choreographers Festival, 2022), στο πλαίσιο του Europe Beyond Access και της δέσμευσης της Στέγης σε ζητήματα πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον χορό, προωθώντας την επαγγελματική εξέλιξη καλλιτεχνών με μαθησιακές αναπηρίες.

Ο Μανώλης Σαριδάκης καταπιάνεται με το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα των ρομπότ, πλέκοντας το κρίσιμο ζήτημα του ελέγχου και της τεχνητής αλλά και συναισθηματικής νοημοσύνης με τον δικό του αγώνα για αυτονομία και ελεύθερη έκφραση. Ο ίδιος ο χορογράφος προγραμματίζει επί σκηνής τα «ρομπότ» να εκτελέσουν το καθένα και όλα μαζί από έναν προσωπικό χορό και, στη συνέχεια, τα μεταφέρει σε ένα εικονικό bar/club, όπου θα τους δώσει νέες εντολές για συναισθήματα on demand! Πάνω στην πίστα και πίνοντας από ένα Screwdriver, το κάθε ρομπότ θα αναμετρηθεί με το συναίσθημα που του έχει ανατεθεί, οδηγώντας σε μια ανατροπή των σχέσεων και στην κορύφωση της sci-fi περιπέτειας του προγραμματιστή-χορογράφου Μανώλη Σαριδάκη.

Διάρκεια: 15′

Συντελεστές:

Ιδέα: Μανώλης Σαριδάκης

Χορογραφία: Μανώλης Σαριδάκης σε συνεργασία με τους χορευτές

Χορευτές: Ολυμπία Αντωνένα, Ειρήνη Κουρούβανη, Χρήστος Χριστακόπουλος, Μανώλης Σαριδάκης

Mentoring-δραματουργία: Μέντη Μέγα 

Πρωτότυπη μουσική: Χρήστος Χριστακόπουλος

Κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊντζαντωνάκη 

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Ρέντζου

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Γερασίμου για τη Στέγη Ιδρ. Ωνάση 

Εκτέλεση Παραγωγής: Χρίστος Παπαμιχαήλ – LIMINAL

Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Λιάτα – Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Υποστήριξη παρουσίασης: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση – Πρόγραμμα Εξωστρέφεια